Door drs. Trijntje Scheeres-Feitsma, Stafmedewerker Reliëf

0348-748889 of tscheeres@relief.nl

Bekijk folder

We zien de laatste jaren de vraag naar euthanasie bij mensen met dementie stijgen. In de media zien we indrukwekkende reportages voorbij komen die aanzetten tot een verdere verkenning van dit onderwerp. Euthanasie bij mensen met dementie is een actueel maar zeker ook een zeer complex onderwerp. Vanuit verschillende kanten wordt er momenteel onderzoek naar gedaan.

In dit onderzoek ligt de focus op beeldvorming van dementie: hoe wordt er eigenlijk gedacht over dementie en welke (voor)oordelen zijn er? En heeft dit ook invloed op de vraag naar euthanasie? In dit onderzoek willen we expliciet mensen met dementie betrekken en hen vragen over hun visie op dementie en euthanasie. Dit onderzoek vindt plaats bij drie doelgroepen: professionele zorgverleners, mantelzorgers/familie/vrienden en bij mensen met dementie.

Met dit onderzoek beogen we een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat over dit onderwerp.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Coalitie van Betekenis tot het Einde. Deze coalitie bestaat uit 8 verschillende organisaties: Humanistisch Verbond, Agora, KBO-PCOB, NooM, VPTZ, NPV, Vilans en Reliëf.

Kent u in uw familie- of vriendenkring iemand met dementie en wilt u meewerken aan dit onderzoek? Klik dan op de link en vul de enquête in: https://www.relief.nl/enquete-beeldvorming-van-dementie- en-euthanasie-mantelzorgers/

Het invullen kost ongeveer 7 tot 10 minuten. De enquête loopt tot 1 oktober 2019. Het verspreiden van de enquête wordt zéér op prijs gesteld.

Ook kom ik graag in contact met mensen met dementie die eenmalig geïnterviewd willen worden over het onderwerp. Bent u zo iemand of kent u zo iemand? Dan kunt u contact zoeken met Trijntje Scheeres-Feitsma 0348-748889 of tscheeres@relief.nl. In de bijlage treft u een folder aan die speciaal geschreven is voor mensen met dementie om hen hierover te informeren. U kunt zich tot uiterlijk 20 december 2019 hiervoor aanmelden.

De uitkomsten van het onderzoek zullen in verschillende media en vaktijdschriften verschijnen.

Mocht u meer informatie willen over het onderzoek of hebt u vragen neem dan contact op, ik sta u graag te woord.